Lega Art Ltd.
Switch language
   

RSS Новини и новинарски емисии

Обратно в списъка с Новинарски емисии
Lex.bg - Последни новини
 • Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен в измама за 8 000 евро

  Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен за извършването на измама за 8 000 евро, съобщиха от прокуратурата. За предстоящото обвинение на Попов съобщи по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров, а след това зам.-министърът беше призован за повдигане на обвинение.

  „Той е обвинен за това, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт“, съобщиха от държавното обвинение. Попов остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - „подписка“, а разследването продължава.

  Прокуратурата започна проверка срещу него по сигнал на БСП през октомври. Тогава депутатът Георги Свиленски съобщи в парламента, че зам.-министърът е изнудвал превозвачи, докато е бил шеф на браншова организация. По думите на Свиленски, незаконната дейност е започнала през 2012 г. и е продължила до 2014 г. Попов събирал пари от колегите си превозвачи с цел уреждане на разрешителни за превоз на товари. Депутатът от БСП каза тогава, че срещу Попов имало съпротива от транспортния бранш още преди да стане зам.-министър, а премиерът Бойко Борисов бил сезиран от Националното сдружение на българските превозвачи и в сигнала била описана цялата схема.

  "Националното сдружение на българските превозвачи сезират министър-председателя, че Ангел Попов, в качеството му на председател на браншова организация, си е позволявал да събира пари от своите колеги-превозвачи, с цел уреждане на СЕМТ разрешителни за превоз на товари. Шест месеца след този сигнал, този човек продължава да бъде зам.-министър на транспорта. По-интересното е, че освен писмото, което е заведено в МС, има и декларация от човек, който е дал пари на Ангел Попов. Той е застанал с трите си имена и лични данни“, каза тогава Свиленски и попита дали Борисов е сезирал прокуратурата.

  На 18 октомври от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор се е самосезирал по публикация в „Дир БГ“ и е разпоредил на Софийска градска прокуратура незабавно извършване на проверка, в която да бъдат снети обяснения от Свиленски и от Попов. Прокуратурата е изискала информация и от кабинета на премиера затова дали е постъпвал сигнал от Националното сдружение на българските превозвачи. От сдружението също трябваше да бъде изискана информация за подаден на сигнал с описаните твърдения за действия на зам.-министъра.

  Ангел Попов беше предложен за поста през май от квотата на „Обединени патриоти“, като лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов беше казал, че той има мащабен транспортен бизнес и с това ще е полезен на бранша. Тогава последва и остра реакция от сектора.

  От Съюза на българските превозвачи и от Съюза на международните превозвачи заявиха, че Попов няма сериозни позиции в бранша, защото няма действаща транспортна фирма, а имал сдружение, което било активно само до 2011 г. Освен това те казаха, че Попов имал неизплатени с години дългове към фирми в бранша. • Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон

  Президентът Румен Радев даде да се разбере, че ще наложи вето на новия антикорупционен закон, още преди приемането му да е приключило окончателното в парламента.

  Той коментира пред медиите и отхвърленото вчера от депутатите вето върху бюджета на здравната каса, заради мораториума върху финансирането на иновативно лечение. „Надявам се управляващите и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме през последните години да ни се отнемат всички неща, засягащи нашето достойно съществуване - и заплати, и пенсии и социални права, но вчера се посегна на последното - на надеждата“, заяви Румен Радев. Президентът определи отхвърлянето на ветото като „цинично и брутално“.

  И допълни: „Нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако партийните субсидии не бяха съизмерими, и дори повече, от тези 25 млн. лева, които не просто могат да спасяват, но дават и последната надежда на много хора“.

  Помолен да коментира дали Конституционният съд може да реши въпроса с мораториума за финансиране на иновативно лечение, държавният глава посочи, че в тази институция работят компетентни съдии. И заяви, че според него в случая са нарушени основни конституционни права на гражданите.

  След това Румен Радев се спря на новия антикорупционен закон. Той изрично посочи, че макар да има много коментари за това кой ще назначава ръководството на антикорупционната комисия - президентът или парламентът, това не е най-важният момент. „Някак си медийно това се преекспонира и излиза, че целият дебат около този закон е около назначаването. Изобщо не е в назначаването. Тук дебатът трябва да бъде за същността на този закон, за неговия дух. Мисля, че те не съответстват на очакванията на българските граждани и на здравия разум“, заяви президентът.

  Той отново застъпи позицията, че с този закон не се работи за разкриването на корупционните схеми и модели, а ще се възстановява справедливостта в обществото само чрез отнемане на незаконно придобито имущество, без акцентиране върху наказателното преследване. „Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон, са неефективни. Той не удря и по корумпиращите, те пак ще захранват корупцията и в същото време може да бъде използван и като бухалка за разправа с неудобните“, каза Румен Радев.

  Държавният глава коментира, че няма за самоцел да назначава ръководството на антикорупционния орган, но е настоявал и продължава да настоява за баланс на властите. „Как се назначават големите трима в правосъдната система, как се назначават ръководителите на други важни държавни органи? Има баланс на властите, много ясно разписан при тяхното назначаване. А тук няма никакъв баланс“, подчерта Радев. И добави: „Може да си отговорите сами на въпроса дали ще наложа вето“. • Още няколко стъпки за по-лесното наемане на чужденци

  Пазарът на труда в България изпраща една от най-силните си години от началото на XXI век. Достигането на рекордна заетост на населението в работоспособна възраст и (почти) рекордно ниска безработица бяха съпроводени с повишена икономическа активност и невиждан от годините преди кризата ръст на възнагражденията. В условията на увеличаващ се недостиг на труд необходимостта от осигуряване на по-лесен достъп на чуждестранни граждани до пазара на труда все повече изглежда като осъзнат от правителството проблем.

  За това говорят и последните промени в Закона за МВР, Закона за чужденците и Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Някои от вече приетите стъпки в правилна посока са:

  • удължаване на срока на валидност на Синята карта на ЕС от 1 на 4 години;
  • въвеждане на ускорена процедура за получаване на разрешение за сезонна работа за работници, които вече са работили като такива в България;
  • намаляването на таксата за предоставяне на разрешение (или продължаване на срока му) за достъп до пазара на труда на работници от трети държави от 400 лв. на 100 лв. в унисон с реалната цена на административната услуга;
  • премахване на някои очевидни недомислици като изискването чужденците да пребивават извън територията на страната преди наемането им;

  Въпреки че всички тези промени ще бъдат в помощ на българските работодатели, законодателството ни остава необосновано рестриктивно в редица отношения.

  Проблем остава изискването по чл. 7 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ), според което работниците от трети страни не могат да формират повече от 10 на сто от средносписъчната численост на наетите. Това изискване създава бариери за наемане на чужденци пред огромна част от българските предприятия, особено работещите в икономически дейности с традиционно по-ниска численост на заетите в отделните предприятия като търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

  Работодателите продължават да бъдат задължени да осигуряват на сезонните работници “подходящо жилище” (фраза с трудно доказуемо съдържание), както и да заплатят транспорта им от и до България. Законът прави разграничението, че наемната цена на жилището (напълно нормално) не се приспада автоматично от заплатата, докато транспортните разходи са “за сметка на работодателя”. След като и двете обаче влизат в крайните разходи за труд, изричното им вменяване като задължение към работодателите е излишно. Много по-лесно би било чуждестранните работници да бъдат свободни сами да си направят сметката - в зависимост от заплащането, което получават, да изберат “подходящо” жилище и начин на транспорт. По този начин две кухи процедури ще бъдат спестени, освен ако самите работодатели и чуждестранни работници не се договорят другояче.

  В допълнение чл. 11 от същия закон позволява на изпълнителния директор на Агенция по заетостта да откаже разрешение на наемането на чуждестранни граждани при условие, че през последните три месеца работодателят по своя инициатива е освободил от работа служител. Трудно е да се намери логична икономическа обосновка за това ограничение, вероятно вдъхновено от синдикални опасения за дъмпингови практики чрез чуждестранни работници. Единственият възможен ефект от него е законово наложено задължение за временно продължаване на трудово правоотношение, което не удовлетворява една от двете доброволно партниращи си страни (работодателя). В момента, в който чуждестранните работници си тръгнат, въпросното лице може да бъде съкратено, така че този срок да не бъде нарушаван.

  Проблем има и при разрешенията за пребиваване и работа тип "Синя карта на Европейския съюз". Изискването за минимално заплащане, равно на 1,5 пъти брутната заплата за страната през последните 12 месеца (т.е. над 1500 лв.), на практика ограничава в голяма степен наемането на подобни работници само в столицата. При Синята карта не важи изискването по чл. 7 за десетте процента, поне що се касае до чуждестранни работници за позиции, включени в Списъка на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Този списък обаче не е особено изчерпателен (касае основно ИТ специалисти), а и минималното предлагано заплащане при тези условия трябва да е още по-високо - минимум два пъти средната работната заплата за страната през последните 12 месеца.

  При положение, че 35% от индустриалните предприятия в страната определят недостига на подходящи работници като фактор, ограничаващ производството им, не само съдържанието, но и смисълът на този списък остават крайно съмнителни. Достатъчно е да посочим, че списъкът за 2017 г., който изрично отменя списъкът за 2016 г., е всъщност абсолютно аналогичен на него. Единствената разлика е името на министъра. • Парламентът отхвърли ветото на президента над лекарствения мораториум

  Парламентът отхвърли в четвъртък ветото, наложено от президента Румен Радев над мораториума за нови лекарства и терапии, които да бъдат финансирани от здравната каса догодина. Управляващото мнозинство отново прие бюджета на НЗОК със 125 гласа „за“ срещу 95 „против“. Радев наложи миналия петък вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които определят да не се плащат иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Дебатите по ветото продължиха повече от два часа. По време на тях лидерът на БСП Корнелия Нинова запита кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и ТОЛ система. „Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и ТОЛ система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо? Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите“, призова социалистката. По думите ѝ управляващите предпочитат да финансират приоритетно изграждането на инфраструктура, „защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде“. „Ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно, а ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно. Днес освен експертен и финансов разговор, изпитание пред нас ще бъде да проведем политически разговор. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници“, добави лидерът на БСП. Зам.-председателят на Народното събрание (НС) Нигяр Джафер посочи, че ДПС ще подкрепи ветото на президента, защото смята, че мораториумът е противоконституционен. „Ще го подкрепим и, защото смятаме, че това е едно грешно решение. То е признание за безпомощност, че институциите и администрацията не може да се справи с тренда с проблемите с лекарства, но това не е проблем на пациентите, а на институциите. Да, тези средства и молекули ще стават все повече и няма как да бъде спрян подхода на медицинската наука независимо какви решения ще вземем ние, тези технологии ще вървят напред“, посочи тя. Според Джафер няма как с един мораториум да се спрат тези процеси и пациентите ще искат най-съвременното и доброто решение за тях.

  „Опитваме се да наложим отсрочка за това да харчим средства за тези нови технологии. Плащането за молекули не трябва да спира. Налагането на този мораториум е само опит да се спечели време, защото държавата не знае какво да прави. Всеки пациент има право да иска най- доброто решение за себе си и близките, вярвам, че разумът ще надделее. Текстът е противоконституционно, защото в Конституцията е казано, че всеки има равен достъп до лечение“, коментира още зам.-шефът на НС. „Да търсят средства за тези лекарства? Повечето от тях нямат тези пари. Какво им остава да търсят лечение в чужбина? Не е лесно достъпно. Какво им остава тогава? Да се примирят и да запалят свещичка в църквата. Съдник ще бъдат не нашите партийни централи, а собствената ни съвет“, заяви и Георги Йорданов от БСП. От своя страна председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че е некоректно да се говори, че са раздадени 700 млн. лв. под масата. „Първо, абсолютно некоректно е в поредното изказване, което се прави, да се противопоставят едни на други разходи. Да се противопоставят едни на други хора. Това не е смисълът на финансирането през бюджета. Абсолютно некоректно е да се говори, че тук са раздадени под маса 700 млн. лв. Това е невярно, защото го говорят хора, които нямат хал хабер от това как се прави бюджет и за какво става дума. Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв. - 540 млн. лв. не са раздадени, а е увеличена възможността да се поемат разходи за ТОЛ системата от Министерството на транспорта“, репликира Стоянова левицата. По думите ѝ това е „увеличение на перото, а не е даване на пари, още по-малко под масата“. „Второ, 120 млн. лв., които също не са раздадени, а е увеличена възможността Министерството на икономиката да увеличи капитала на държавно предприятие, което се занимава с обезвреждане на вредни химически вещества. От това, което вчера е приел МС, има само 34 млн. лв., от които 24 млн. лв. са за подновяване на лицензите на Microsoft на държавната администрация. Това ли трябва да противопоставяме? Или 10 млн. лв., които са отпуснати от МОН за училищни автобуси, които да извозват децата. Това ли трябва да противопоставяме“, обърна се тя риторично към БСП. Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов призова управляващите да преосмислят това категорично грешно решение, защото здравната системата не е само сбор от числа има и хуманитарни елементи и пред тях всички трябва да сме равни. Той цитира и изказване на здравния министър Кирил Ананиев, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси. И попита коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях? „Това е един много важен въпрос. Декларирам, че не съм от манипулаторите, такива които защитават корпоративни интереси. Аз съм от другата група – на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия“, попита Адемов. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че било измамно да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни. „Фактите говорят друго – за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, каза Дариткова. По думите ѝ „смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него. Не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването“. „Длъжни сме да осигурим надежда на хората и ме е срам, че трябва да дискутираме толкова антихуманен акт. Разбирам да няма пари, но ни проглушиха ушите за огромния дефицити. Хората в България страдат и умират, защото не искате да осигурите достъп до качествено здравеопазване“, обяви от парламентарната трибуна и Драгомир Стойнев от БСП, допълвайки, че основен приоритет на БСП е да има здрава и образована нация, а не като ГЕРБ да „дават пари за магистрали и пътища и да крадат от тях“. • МВР шефът не вярва "Булгартабак" да е контрабандирал цигари

  Постоянно променящата се позиция на вътрешния министър Валентин Радев по отношение на доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (КОМ), в който "Булгартабак" се посочва като основен източник на контрабандни цигари в страната, отбеляза ново развитие.

  Ръководителят на МВР вече напълно осъзнава, че българският тютюнев холдинг е споменат точно в този контекст от турските разследващи, но не вярва да е организатор на контрабандата.

  "Те (цигарите) са изнесени някъде, както твърдят и от самата фабрика, изнесени са в държава, където това може да се прави, а оттам количества, които не са необходими за тази държава вероятно контрабандно са вкарани в Република Турция. Така че българската страна е изправна, ние сме направили необходимото – обърнали сме внимание, включително и на тези производители, защото, както казахте, така се вреди на доброто име на България и на самото търговско дружество. Така че това правим, това го има, това е официалната информация, която в момента мога да ви дам", обясни Радев пред парламентарната вътрешна комисия в сряда в отговор на въпрос от БСП.

  Всъщност, от думите на вътрешния министър стана ясно, че това негово убеждение не се базира на проверка, а по-скоро на предположение, породено от уверенията на "Булгартабак", които през миналата седмица развиха същата теза и заплашиха със съд всеки, който ги свързва с контрабанда.

  "Даже на самите кутии няма производител, т.е. те са изнесени някъде, някой или ги е преопаковал, или не знам какво правят там, и са ги вкарали в турската страна. Даже там (в доклада на КОМ) казват, че тази държава, за която са изнесени – една от държавите, нямала нужда от толкова много цигари. Еми, като е нямала толкова нужда, защо ги е искала и т.н.? Въпроси, които и аз си задавам. И там са ги реекспортирали вероятно към турската страна", доразви пред медиите хипотезата си министърът.

  След което направи паралел с износа на оръжие, за да онагледи още по-добре абсолютната си убеденост, че няма как българското дружество да е свързано с контрабандата.

  "Ще направима всякаква проверка, ще ги запитаме и тях ("Булгартабак"), ще видим къде са ги изнасяли цигарите, но аз знам едно, защото това много ми заприлича и аз направих същата схема и същата аналогия с оръжейния бизнес... Има две нива на контрол – Министерският съвет има междуведомствен съвет, долу има междуведомствена комисия за всяка търговска сделка, предполагам, че същото е и за тютюна."

  "Не може да изнесем някъде нещо в държава, в която нямаме право да го изнасяме. Това се наблюдава от международни организации и ние сме член на ЕС, не мога да си представя, че са направили такова нещо", чистосърдечно призна Радев, който само допреди две седмици не разбираше изобщо защо журналистите го питат за турския доклад, в който "Булгартабак" е сочен като източник на контрабандни цигари.

  Попитан дали ще препрати въпросния документ към прокуратуратам, вътрешният министър потвърди: "Предполагам, че и те... г-н Цацаров ще му го изпратя и на него доклада, защото той така ме помоли – дойде ли при мене, да му го изпратя – ще му го изпратя, той ще го види и ще го обсъдим."

  Този коментар на МВР шефа обаче влиза в директно противоречие на думтие му от 30 ноември, когато заедно с главния секретар на силовото ведомство Младен Маринов убедено твърдяха, че "Булгартабак" го няма в доклада на КОМ.

  "При мен го няма тоя доклад. Щом дойде докладът... Доколкото знам от информация преди това, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие 'що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим... Говоря за доклада, който е от турската страна, не този отпреди две години, за него говорите? Доколкото знам, той е изпратен в прокуратурата, ще чуете и тяхното мнение, тогава ще чуете и нашето. Засега не мога да ви кажа повече от това", заяви тогава Радев.

  Ден по-късно той се поправи, признавайки, че името на холдинга все пак е споменато, но само като източник, а не и като организатор на канал за контрабанда на цигари. Тезата му бе развита впоследствие от самото дружество, откъдето обвиниха за всичко "медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга "Капитал", неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии".

  Последва и протест на служители на холдинга, свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски, които под строй бяха докарани на протестно шествие в София, което обиколи офисите на "Да, България", "Капитал" и "Дневник", за да стигне до парламента и Министерския съвет.

  На този фон пък главният прокурор Сотир Цацаров засега неизменно се придържа към позицията, че нито може да коментира, нито може да се самосезира за доклад, който не е стигнал до бюрото му по "официални канали".Обратно в списъка с Новинарски емисии

ЗаглавиеКъде ще трябва да лавира България
"Дебатът за бюджета." Гунтрам Волф, директорът на влиятелния брюкселски тинк-танк "Брюгел", отговаря ...


Повече...До 5 г. се очаква роумингът на Балканите да поевтинее
През май България ще предложи пътна карта за поевтиняване на разговорите в роуминг между шест стран ...


Повече...

Повече...Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен в измама за 8 000 евро
Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов е обвинен за извършването на измама за 8 000 евро, ...
Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон
Президентът Румен Радев даде да се разбере, че ще наложи вето на новия антикорупционен закон, още пр ...
Още няколко стъпки за по-лесното наемане на чужденци
Пазарът на труда в България изпраща една от най-силните си години от началото на XXI век. Достиганет ...


Повече...